Natuurgebieden Drenthe

Natuurgebieden Drenthe

12 mei 2016 2020-03-09 14:25
 

Drenthe telt drie Nationale Parken, het unieke Dwingelderveld en op de grens met Friesland het Drents Friese Wold. In de kop van Drenthe vindt u het Nationale beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Ervaar hoe het stromende water zich in bochten wringt en geniet in het voorjaar van de bloeiende orchideeën in de natte hooilanden. Een Nationaal Park kent een karakteristiek landschap met bijzondere planten en dieren. Grondeigenaren, terreinbeheerders en andere betrokkenen zorgen dat die natuur karakteristiek en bijzonder blijft. De mooiste stukken natuur blijven daardoor behouden. U kunt in de Nationale Parken de natuur beleven en genieten van stilte, rust en grootsheid. Elk seizoen brengt zijn eigen charme mee. Laat u verrassen door de grote afwisseling, zowel in als tussen de parken.

 

Nationaal Park Dwingelderveld

In Zuidwest-Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld. In nationale parken staan beheer en ontwikkeling van de natuur centraal. De beheerders van het Dwingelderveld – Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en particulieren – zorgen dat bossen, heidevelden en vennen in topconditie blijven. Fiets- en wandelpaden, natuurpaden en ruiterroutes bieden u de gelegenheid om de natuur ter plaatse te ontdekken.

Nationaal Park Drentsche Aa

Welkom in het Drentsche Aa landschap, neem de tijd het te ontdekken…’Duizenden jaren cultuur in een waaier van slingerende beken’. Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Kronkelend haar weg zoekend door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft. In dit uitzonderlijk gaaf gebleven landschap creëerden boeren gedurende duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur.

Maatwerk voor de Drentsche Aa
Het Drentsche Aa gebied stond regelmatig op de lijst als potentieel Nationaal Park. Het gebied heeft echter binnen haar grenzen 16 dorpen en gehuchten en bestaat voor meer dan de helft uit landbouwgrond. Hierdoor was een dergelijk Nationaal Park in traditionele zin (voornamelijk natuurgebied) geen optie. Zo ontstond het plan voor een bijzonder Nationaal Park: het ‘Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa’ dat de eigen sfeer en identiteit zou kunnen behouden. De grenzen van het gebied worden gevormd door de driehoek Assen-Gieten-Glimmen. Het gaat in totaal om ruim tienduizend hectare waarvan ongeveer een derde natuurgebied is.

Nationaal Landschap Drentsche Aa
Naast Nationaal Park is het Drentsche Aa gebied in 2007 ook uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Het totale Drentsche Aa gebied is hierdoor uitgebreid tot 30.000 Ha en omvat het Nationaal Park Drentsche Aa.

Nationaal Park het Drents Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als nationaal park. Bezoekers zijn in het Nationaal Park Drents-Friese Wold van harte welkom. Zoveel mogelijk delen van het gebied zijn vrij toegankelijk op wegen en paden. Wij vragen van de bezoekers om zich zoveel mogelijk aan te passen aan de natuur. Dat betekent geen overlast veroorzaken voor andere mensen en dieren. Planten laten staan en uw afval mee terug naar huis of in een van de afvalbakken deponeren.

 
Hotel Midden-Drenthe

Naast deze drie natuurgebieden, kent Drenthe nog vele andere prachtige gebieden. In het onderstaande overzicht vindt u de natuurgebieden van Drenthe.

 

BaarwelsleekDe Klencke
BerghuizenKluivingsbos
De BraakLeggelderveld
Drentsche AaMantingerbos en -weiden
BroekenlaarMantingerveld
Nationaal Park Drents-Friese Wold Norger Esdorpenlandschap
De DuinenPeizermaden
Nationaal Park Dwingelderveld Polder Lappenvoort
Elsburger OnlandPolder het Oosterland
Friese VeenVennebroek
HiemstrastateVijftig Bunder
HoltingerveldFochteloerveen

Check Availabity

1 Room , 1 Adult , 0 Children
Rooms
Adults
Childrens